Nuffnang

Thursday, September 13, 2012

Bad News

Sudah memasuki 4 bulan sejak kemalangan yang dialami dan aku masih lagi berjalan tempang. Jadi semalam aku ke Chiropractic Specialty Centre untuk mendapatkan rawatan bagi soft tissue injury yang dialami. Aku pilih pusat ni kerana mereka menawarkan holistic treatment approach to sports injuries. Mereka menawarkan fisioterapi dan juga chiropractic.

Hari Isnin sebelumnya aku sudah bercakap dengan Dr Yama, U.S Board Certified Chiropractor. Dia tanya apa kecederaan yang aku alami dan dah berapa lama kecederaan tersebut. Aku terangkan yang aku mengalami tibia and fibula fractures pada bulan Mei yang lepas dan pembedahan interlocking nail dah dibuat. Tapi doktor ortopedik aku kata aku mungkin juga mengalami soft tissue injury, sebab tu lah kaki aku masih bengkak dan aku tak boleh memberi tekanan kepada kaki yang cedera. Doktor Yama mengatakan Insya Allah, dia boleh bantu dan minta aku ke sana dengan membawa semua x-rays yang ada.

Hati aku sudah berbunga, berangan-angan doktor itu akan mengatakan aku tidak perlu menggunakan tongkat lagi dan harus berjalan tanpa tongkat untuk exercise muscles aku. Kalau dia kata macam tu, aku dah berangan untuk menari Gangnam Style depan En Hubby since setiap hari dia akan paksa aku bawa tongkat ke pejabat. Itu pun aku curi-curi pergi ke corporate open house tanpa tongkat, apa curlassst kan pegi open house syarikat-syarikat besar bawak tongkat! Tapi aku cuma tak bawak tongkat kalau open house tu dibuat tengah hari la dan aku kena balik ofis semula lepas tu, kalau tak nanti kompom kena bebel dengan En Hubby bila dia jemput aku dan tengok aku tak bertongkat.

Maka semalam pergi lah aku ke Chiropractic Centre tu. Perkara pertama yang terpacul dari mulut Dr Yama apabila nampak aku dengkut-dengkut berjalan ialah "You don't look so good!" Yeah doctor, I know it, that's why I come to see you! Tapi dalam hati je la aku cakap macam tu.

Dah setel duduk semua dalam bilik dia, aku explain aku tak boleh berdiri lama dan berjalan jauh sebab kaki akan bengkak dan sakit. Kaki terjuntai lama sikit pun akan bengkak. Lepas tu kepala lutut aku rasa longgar, kalau tersilap step sikit memang rasa nak jatuh. Bahagian pergelangan kaki pun rasa ketat dan aku tak boleh nak menapak properly. Lepas dengar penjelasan aku, dia mintak tengok first xray sebelum pembedahan dibuat. Sebaik saja dia tengok xray tu, dia geleng kepala. Aisehhh! Kemudian dia cakap,

"How did you managed to get this kind of injury? What have you done to yourself?!"

Aku sengih, gelak-gelak. "Paragliding."

"You know this is a very serious injury? People can die from this kind of injury. You are lucky you are still alive and in one piece, you can live and still perform ibadah. If the broken bones cut through your major arteries, you can bleed to death. Some people die in a few minutes after the injury, before they even arrived at the hospital!"

Ok, now you are scaring me doctor! Million syukur indeed I am still alive!

Lepas tu dia letak pula xray kedua iaitu x ray sehari selepas pembedahan dibuat. Makin kuat dia geleng kepala.

"Oh gosh! Who operated you? This doctor can never practice in US. This is a very shoddy work. They did nothing to your fibula. Instead of one bone, now it has become 3 fragments! No wonder you are in so much pain! They should screw it or take it out! This bone is only to hold your muscles together, it can be taken out. Besides, it is too small, it can't bear your weight anyway."

Ok, exactly what En Hubby and I have been wondering when we saw the xray. In fact we enquire about it, and the doctor in Sabah told us that the bone can heal by itself, no need to do anything!

"And the screw is too big!" Sambil tunjuk kat x-ray, pada skru yang diorang masukkan kat ankle aku. "You can see that it penetrate into your uninjured bone at the other side. How come they did it this way? Haven't they measured it first? Most probably the doctor who did your surgery was just a resident, not a specialist. A specialist won't do this, they should measure the screw first!"

"That is why you feel pain around your ankle, because every time you move the screw will rub against your muscles." 

Damn! Definitely not something I want to hear. Memang sebelum ni aku dah wonder kenapa skru tu panjang sangat. In fact I can feel it poking through my skin!

"No wonder I can feel it poking through my skin! So that is my problem is it? That's why I feel pain around my ankle?"

"No, that is just one of your problems."

Shit! Double aisehhhh!!!

"The 3 fragments of the broken fibula now are just floating around in your legs, rubbing against your muscles and nerves. That's why your legs easily swollen. And I think you also have ligament injury. Where is the MRI image?"

Aku explain yang doktor kat Sabah tak pernah buat MRI scan. Diorang cuma buat Xray saja. Sekali lagi dr Yama geleng kepala. Dia cakap sepatutnya hospital buat MRI scan sebelum diorang buat surgery so that boleh determine kat mana ada soft tissue injuries. Tak boleh buat lepas surgery sebab besi yang dimasukkan dalam kaki aku tu akan mess with the images dan tak boleh dapat accurate location kat mana ada injury.

Masa tu aku dah menyumpah-nyumpah dalam hati. Madefaker betul! Rasa macam nak saman je hospital kat Sabah tu. Lepas tu dr Yama cakap dia tak berani nak ambik kes aku. Sebab dia kata tulang aku belum pulih sepenuhnya. Even tulang baru kat tibia tu pun pertumbuhan dia minimal dan masih nampak gap, sepatutnya aku masih belum boleh bergerak lagi. Dia nak buat test untuk tentukan sama ada betul ada ligament tear pun dia tak berani sebab dia kata mungkin akan worsen the bones and I will be in excruciating pain.

"However, I am not an orthopedic specialist. My advise, get a second opinion. Stay away from the government hospital and KPJ, since you did your follow up at KPJ after you came back from Sabah."

Dr Yama recommend aku pergi jumpa ortho kat Kuala Lumpur Sports Medical Centre kat Damansara Height. Dia kata dia tak kenal specialist ortho kat situ tapi dia dengar good review about the specialist there. 

Bila aku tanya bila aku boleh start treatment untuk soft muscles injury, dia kata sampai tulang aku baik dan dia estimate dalam 6-7 bulan lagi.

Hati aku masa tu memang dah down giler. Aku mengharapkan aku boleh berjalan properly by next month so that aku boleh join the industry treasure hunt. Tapi nampaknya lupakan lah hasrat.

Plan nak pegi Tanah Aina, Taman Negara, Extreme Park dan yang sewaktu dengannya terpaksa lah aku lupakan buat sementara waktu. Jawabnya kalau nak bercuti pun, aku kena buat percutian mewah, semuanya tempat yang boleh berkereta sehingga ke muka pintu. Kena pegi cari golf resort la macam ni, boleh naik buggy je pusing-pusing resort. Haish!

On top of that, duit lagi, mana nak cekau duit? Rasanya insurance aku tak cover KLSMC dan insurance company pulak, since it's considered an existing injury before aku join company ni, kompom la takkan cover. Arghhhhhh! Sakit jiwa jadinya aku!



4 comments:

  1. bengang pulak baca . stay away ye from gomen hospital .aish. banyak dh kes cengggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kena pegi sepital gomen pon, insist doktor yg benar2 pakar!

      Delete
  2. Agak dasat juga injurynya. Perghh, doktor dulu pun leh tahan gak memain wat kejenya. Dah macam terminator jadinya.

    Pernah cuba ke SJMC? Situ bagus servicenya. InsyaAllah case macam ni akan cepat selesai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try KLSMC dulu. Ramai yg ckp KLSMC bagus

      Delete